Este importantă mentenanța pentru un site web?
Să ai un site web este primul și cel mai important pas spre o afacere online de succes. De aici încolo însă urmează mici pași mărunți care, făcuți la timpul potrivit, te vor menține pe traiectoria spre succes. Acești mici pași se referă la promovarea corectă a site-ului, la relația cu furnizorii și clienții, dar și la mentenanță. Ce înseamnă mentenanța unui site? Este importantă? Când trebuie să o faci? Vorbim detaliat despre toate acestea în continuare!
Etapele vieții unui site web
Site-ul tău nu este același din prima zi de lansare cu cel de peste 3 luni sau 5 ani. Un site evoluează constant și e normal să fie așa. Trebuie să țină pasul cu evoluția tehnologiei. Mereu este nevoie să mai instalezi sau să dezinstalezi un plugin de pe site, să faci o actualizare de temă sau de php, să fii atent la securitate etc. Putem spune că orice site trece prin anumite etape de viață:
- Lansarea. După ce site-ul este construit și lansat, acesta necesită o revizuire și ajustări inițiale pentru a ne asigura că toate funcțiile sunt optimizate și că nu există erori sau probleme de performanță.
- Creștere. Pe măsură ce site-ul începe să atragă trafic, este important să monitorizezi performanța și să optimizezi conținutul și structura pentru motoarele de căutare și utilizatori.
- Maturizare. În această fază, site-ul este stabilit și are un flux regulat de vizitatori. Mentenanța devine esențială pentru a actualiza conținutul, a îmbunătăți funcționalitățile și a asigura securitatea datelor.
- Reînnoire. Tehnologia și tendințele web se schimbă rapid. Site-ul poate avea nevoie de redesign sau restructurare pentru a rămâne relevant și eficient.
Ce observăm? Observăm că serviciile de mentenanță site sunt necesare din prima zi a unui site web pe toată durata sa de viață.
Importanța serviciilor de mentenanță pentru un site web
E eroare poate apărea pe site oricând: în prima sa zi de funcționare live sau dupa 2 luni ori 2 ani, când credeai că ai învățat tot ce trebuie să știi și că nu te mai poate lua nimic prin surprindere. O eroare sau o incompatibilitate între elementele site-ului tău poate duce la nefuncționarea acestuia. Implicit, pierzi clienți și comenzi care ar fi putut să îți aducă bani.
Iar dacă te întrebi cum poate să apară o astfel de eroare, să știi că poate să nu fie din vina ta. Da, poți să instalezi ceva neverificat care să îți dea site-ul peste cap și să pună probleme de securitate. Însă la fel de bine poți să nu faci nimic și să te trezești că site-ul nu mai funcționează. Cum anume? Dacă ai un site pe WordPress, atunci știi că lucrezi inevitabil cu anumite pluginuri. Dezvoltatorul web al unui astfel de plugin poate face în background un update. În momentul în care acel update se va propaga automat la site-ul tău, se poate întâmpla ca efectul să fie nefuncționarea unui alt plugin vital pentru site. Așa poți avea erori neprevăzute.
Ce faci într-un astfel de caz? În principiu, trebuie să testezi tot ce s-ar fi putut întâmpla și să faci un roll-back atunci când descoperi problema. În practică, însă, lucrurile nu sunt așa simple. De aceea, este posibil să ai nevoie de o diagnoză rapidă de la o firmă specializată în optimizare performanță site precum PGG Web, care să îți repună site-ul în funcțiune rapid și să prevină apariția unor astfel de episoade pe viitor.
Succes!
In colaborare cu CloudVision Software