Adevărul despre Yoast și scorul Flesch. Chiar te ajută?
De fiecare dată când postezi un articol pe blogul tău, ai două variante: să te întrebi dacă totul e în regulă cu articolul scris de tine sau să folosești un tool care să te ghideze. Astăzi, vorbim despre Yoast și cum te ajută acest tool atunci când scrii un articol. Ne vom concentra în special pe scorul Flesch, întrucât am primit foarte multe întrebări de la cititorii noștri despre acest indicator din Yoast. Chiar te ajută acest tool? Este obligatoriu să ai toate bulinele verzi în Yoast? Dacă ai toate bulinele verzi, vei fi garantat pe prima pagină în Google? Află adevărul despre Yoast din perspectiva noastră în acest articol!
Ce este Yoast?
Yoast este un plugin pentru site-urile realizate în WordPress. Acest plugin are rolul de a te ajuta să optimizezi din punct de vedere SEO întregul site, inclusiv articolele de blog pe care le postezi.
Acest tool are un o variantă foarte bună free (fără plată), care te poate ajuta în mod real să îți îmbunătășești site-ul. Desigur, are și o variantă plătită, care îți va aduce câteva avantaje în plus.
Totuși, ce face Yoast pentru site-ul tău, în mod concret? Chiar te ajută așa cum se spune? Citește în continuare!
Ce face Yoast pentru website-ul tău?
Practic, Yoast nu face nimic. Nu intervine peste paginile sau textele tale în niciun fel. Nu e acesta rolul său. Atunci ce face Yoast? Ei bine, acest tool are rolul să te ghideze pe tine să faci optimizarea SEO așa cum trebuie. Practic, îți spune exact ce să îmbunătățești, unde și cum, așa încât atât motoarele de căutare, cât și utilizatorii site-ului tău să fie mulțumiți.
Ce trebuie tu să faci atunci când utilizezi Yoast pentru optimizare SEO? Introduci cuvântul-cheie pentru care vrei să optimizezi acea pagină sau acel articol în câmpul special. Yoast analizează conținutul și apoi îți oferă sfaturi concrete pentru punctele pe care le ai de îmbunătățit. Primești chiar și un scor în culori: roșu, portocaliu și verde, în funcție de ce probleme găsește. Scopul tău va fi, conform Yoast, să fii întotdeauna pe verde. Este corect acest lucru? Află mai jos!
După ce ajungi pe verde cu aceste optimizari SEO, în continuare te poți ocupa de Readability. Aceasta înseamnă ușurința cu care textul tău este citit și înțeles de către utilizatori. Bineînțeles, tot Yoast îți vine în ajutor. Însă sunt aceste indicații oferite potrivite pentru textul tău?
Ce este acel scor Flesch și cum îl poți îmbunătăți, conform Yoast? Îți explicăm în continuare ce este și de ce nu trebuie să te ghidezi exlusiv după el!
Scorul Flesch
Scorul Flesch folosește doi parametri pentru a măsura ușurința citirii textului tău:
- lungimea frazelor,
- lungimea cuvintelor.
Pe baza acestor parametri, primești un scor pentru textul tău. Scorul acesta înseamnă, conform Yoast, că:
- între 0 și 30 – textul este foarte greu de citit și este înțeles doar de absolvenții de studii superioare,
- 30 – 50 – textul este dificil,
- 50 – 60 – destul de dificil,
- 60 – 70 – un tânăr de 13-15 ani îl poate înțelege cu ușurință,
- 70 – 80 – textul este destul de ușor de citit,
- 80 – 90 – ușor de citit,
- 90 – 100 – foarte ușor de citit, un copil de 11 ani îl înțelege usor.
Practic, acest scor încearcă să te determine să folosești fraze și cuvinte cât mai scurte, de maximum două silabe. Este totuși acesta un mod fezabil de exprimare pentru orice tip de website și pentru orice limbă? Analizăm în continuare adevărul despre Yoast și scorul Flesch!
Adevărul despre Yoast și scorul Flesch
În toți anii de când scriem content de calitate pentru clienții noștri, am lucrat inclusiv cu Yoast. Concluzia noastră, pe care ne-o asumăm în orice moment, este următoarea:
Yoast este un plugin foarte bun pentru optimizare SEO la nivel basic, însă are limitări foarte mari. Atenție la supraoptimizare! Este perfect în regulă să nu ajungi cu toate acele buline pe verde. De ce? Pentru că nu toți parametrii din Yoast se aplică oricărui text, oricărui site, oricărei nișe. Nu întotdeauna poți să îndeplinești toate acele cerințe ale tool-ului Yoast. Dacă te străduiești prea mult să le atingi pe toate, s-ar putea să fie mai rău din punct de vedere SEO decât dacă nu ai folosi deloc un astfel de plugin de ghidaj.
În acelasi mod, nu te îngrijora prea tare dacă scorul tău Flesch nu trece de 30 sau 40. Pur și simplu, pluginul nu identifică în mod adecvat cuvintele de legătură din limba română și îți va scădea punctajul. În plus, limba română nu are multe cuvinte monosilabice, iar scorul Flesch îți scade atunci când folosești cuvinte de două silabe sau mai lungi.
Întotdeauna când folosim un tool care aplică fără diferențiere aceiași parametri indiferent de situația particulară a fiecărui site în parte, trebuie să aplicăm recomandările cu grijă și selectiv.
După cum am afirmat deja, Yoast este un plugin foarte bun, însă asta nu înseamnă că dacă toate bulinele sunt verzi, vei ajunge pe prima pagină în Google garantat. La fel, dacă ai și buline roșii sau portocalii, nu înseamnă că textul tău nu este corect optimizat. Nu este în regulă să îi acorzi atâta putere și atâta încredere unui plugin automat care analizează absolut orice text prin exact aceleași filtre. SEO pur și simplu nu funcționează așa.
Situații în care Yoast nu te ajută
Iată câteva exemple în care Yoast te poate încurca mai mult decât să te ajute:
- Yoast nu ține cont de faptul că, în limba română, cuvintele articulate ori diminutivele înseamnă același lucru cu forma de bază. De exemplu, “avion” exprimă aceeași idee cu “avionul”, “avionașul” etc. Ei bine, Yoast nu înțelege acest lucru și îți va scădea scorul pentru partea de meta. Totuși, Google va înțelege foarte bine aceste aspecte din limba română. Scor Yoast mic, însă rezultate bune în Google. Hmm…
- La fel, Yoast te îndeamnă să generezi o meta-descriere, însă nu are capacitatea să analizeze calitatea ei, așa cum face Google. Îți va oferi o bulină verde pentru că ai scris ceva acolo, tu vei avea un sentiment de siguranță, însă e foarte posibil ca acea meta-descriere să nu fie OK pentru Google. Deloc. Scor Yoast mare, rezultate proaste în Google. Hmm…
- Yoast îți dă bulină verde dacă textul tău are minimum 300 cuvinte. Ei bine, câteodata nu este nevoie de 300 de cuvinte, iar alteori 300 de cuvinte sunt prea puține. Tool-ul nu înțelege aceste lucruri. Utilizatorul care nu are cunoștințe avansate de SEO se va ghida după această lungime de 300 de cuvinte și va greși.
- Cuvintele de tranziție din limba română nu sunt corect identificate de Yoast și Flesch, astfel încât vei primi scor scăzut, deși textul tău este foarte calitativ și bine argumentat.
- Scorul Flesch nu este aplicabil pentru limba română, după cum am explicat mai sus. În plus, dacă scrii pe un blog de medicină dentară să spunem, în mod cert textul nu se adresează unui copil de 11 ani. Așadar, niciodată nu vei fi pe verde la parametrul Flesch. Și atunci ce utilitate are, dacă îți analizează textul medical la fel ca pe o poveste pentru copilași?
Sfatul nostru?
Există multe alte limitări ale pluginului, dar credem că ai înțeles esențialul. Toate acestea nu înseamnă că Yoast nu te ajută. Înseamnă doar că te ajută dacă știi să le aplici selectiv și nu te bazezi doar pe bulinele pe care le vezi. Sfatul nostru:
- scrie corect gramatical, fluent și cu ideile logic înșiruite;
- aplică tehnicile de content writing;
- fă research pe cuvinte-cheie;
- aplică selectiv recomandările din Yoast
și textul tău va fi în regulă! Google și celelalte motoare de căutare știu foarte bine unde și cum să îți indexeze textul, fără a se baza pe parametri mult prea vagi precum Yoast.
Ai nevoie de ajutor pentru a avea texte de calitate pentru blog și pentru site? Suntem aici pentru tine, oricând, cu transparență maximă.
Îți place să scrii și vrei să lucrezi în echipa noastră? Ne poți trimite un CV la office@seowords.ro!